Dartford Cricket Club – New Pavilion

‘The Pavilion’ at Hesketh Park, Dartford will be opening for the start of the cricket season. Dartford Borough Council, the funding partner for the project, will be hosting a ‘preview’ evening on Wednesday 25th March for VIPs and local residents to showcase the new building!

ABOUT THE PROJECT

Dartford Cricket Club were in desperate need of a new pavilion as their existing facility was riddled with asbestos and was not fit for modern day requirements. Dartford Borough Council have a rich heritage of investing in sporting facilities with the outstanding successes at Princes Park and the Judo Centre perfect examples. They agreed to invest in the concept of a new cricket pavilion project that would house the cricket club but also act as a community facility for other local users throughout the year. The clear aim was to promote youth and adult sport in the park and, also, provide a world class facility for conferencing, weddings and other similar commercial activities in the borough. Just as importantly, the Council have been determined that these buildings must be architecturally striking and elegantly constructed using innovative and renewable technologies. The brief, therefore, was to create a similar ‘iconic’ design that would reinforce the overwhelming successes of these projects.

Sports Clubhouses were approached and invited to provide a solution. A design and manage contract (where all of the elemental packages were locally tendered) was approved with Sports Clubhouses providing the architectural design services and then, on site, the construction management of the project including coordination of the groundworks, the demolition of the existing building, the fit out of the pavilion and, finally, the car parking and landscaping works. They also carefully worked alongside the prefabrication partners, Eurokit Buildings Ltd, who supplied and erected the prefabricated building. The building covers 670 square metres over two storeys and, when complete, will be one of, if not the, best non-professional sporting pavilion in the country.

DESIGN

The building is constructed over two storeys using a prefabricated closed panel solution that relies structurally on the vast glulam timber beams that arch from one side of the pavilion to the other. The walls are a mixture of larch cladding, to the top, and acrylic render, to the bottom. The windows and doors are triple glazed aluminium which, alongside the substantial walls, provide incredible insulation and heat retention qualities. The large picture windows and doors to the playing side are constructed floor to ceiling height and spread across the clubroom spaces on both floors to provide excellent natural light and views over Hesketh Park. External shutters will provide additional security and mirror the existing pavilion. On the first floor, there will be a generous balcony that will provide excellent viewing of the cricket.

Internally the building is designed to provide the modern requirements and specifications of a sports pavilion whilst ensuring that the character and the heritage of the existing pavilion is not lost. Theground floor houses a reception and club shop that welcomes you into the clubroom. The ground floor clubroom has been designed to provide a more contemporary aesthetic. There is a commercial kitchen in place and a bar that looks onto the pitch. The changing rooms are built to a high standard with individual player lockers and storage for the home team and beautifully finished tiles to the showers. The purpose of this attention to detail has been to provide the players with that special touch that so often is lost in new pavilions with money often spent elsewhere. The first floor clubroom space is where the design really takes shape. The high ceiling and exposed glulam timber beams provide a fabulous, natural finish. A holding kitchen and a bar provide refreshments for all with the clubroom covering the entire width of the building albeit broken into three rooms by the installation of two sliding folding screens on either side. The purpose of this room has been to provide a more traditional club feel that will serve as a true haven to the spectators of the sport and, also, the other visitors to the facility. Other such high tech additions include audio visual throughout the building and the latest air conditioning technology. Access is provided for all with ramps into the building and lift from the ground to first floor.

CONTACT

If you are interested in using the facility, visiting or simply would like more information then please contact lynne.hill@dartfordcc.co.uk. For more information on the project or Sports Clubhouses’ role then please contact Andy Macdonald (andy@sportsclubhouses.com)

LATEST PHOTOS

Weekly progress photos of the project are uploaded to our facebook page.

Comments are closed.

Terms & Conditions | Sitemap | Privacy | Contact | Google+
© Copyright 2013 Sports Clubhouses
Registered Office: 103/105 Brighton Road, Coulsdon, Surrey, CR5 2NG
Site by: Sports Clubhouses